Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2021 16:16 - Хардуер и софтуер
Автор: nadezhdakereshka21 Категория: Технологии   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2021 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Хардуерът е вид техника. Изграден е от електрически вериги. Думата е чуждица в българският език. Употребява се главно (но не винаги) в сферата на информационните технологии. Произлиза от английската дума hardware (означава железария; техническа апаратура; изчислителна техника; устройства, изграждащи по-голям апарат или машина). Преди появата на тази дума в българския език се е използвал терминът апаратно осигуряване. Хардуерът, изграждащ компютъра се състои от процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия и входно-изходни устройства.
image

Софтуерът, най-общо казано, е набор от инструкции (обикновено наричани “код”), които са разположени между вас и хардуера на устройството, което ви позволява да го използвате.

Какво е компютърен софтуер?
Това е невидим компонент на компютърна система, който ви позволява да взаимодействате с физическите компоненти на компютъра. Софтуерът ви позволява да общувате със смартфони, таблети,медийни плейъри и подобни устройства.Важно е да се отбележи, че има явна разлика между хардуер и софтуер . Софтуерът е нематериален ресурс. Не можете да го държите в ръцете си. Хардуерът се състои от материални ресурси като мишки, клавиатури, USB портове, процесори, памет и принтери.

Видове софтуер

Eжедневната ви употреба на софтуер идва по два начина: единият е системен софтуер, а другият е като приложение.Операционната система Windows е пример за системен софтуер.Това е, което ви позволява да взаимодействате с физическата компютърна система. Без този софтуер не бихте могли да включите компютъра си, да влезете в Windows и да получите достъп до работния плот.

1. Приложният софтуер е вторият тип и е повече за потребителя, отколкото за системата. Приложният софтуер е това, което използвате за работа, достъп до медии или игра на игри. Често е предварително инсталиран с операционната система от производителите на компютри и може да включва музикални плейъри, офис пакети и приложения за редактиране на снимки. Потребителите могат също да инсталират съвместим софтуер на трети страни.Примерите за приложен софтуер включват Microsoft Word , Adobe Reader, Google Chrome, Netflix и Spotify. Има и антивирусен софтуер , поне за компютърните системи.

2. Самостоятелен софтуер
      Много видове софтуер се считат за самостоятелен софтуер, което означава, че софтуерът не е част от пакет и може да работи отделно от други програми на вашето устройство. Някои самостоятелни програми се изпълняват самостоятелно с помощта на флаш или дисково устройство; други типове не изискват интернет връзки и вместо това разчитат на дисковете на производителя. Някои софтуери обаче зависи от операционна система или се нуждаят от достъп до други програми на устройството, за да работят правилно.

image


Тагове:   софтуер,   хардуер,


Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nadezhdakereshka21
Категория: Технологии
Прочетен: 3931
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031